Wednesday 24 October 2012

TEMA: Utredning Del två

Tänkte fortsätta lite på temat utredning. Vår utredningsresa började ju för några år sedan när dagispersonalen bad oss ta två yngsta barnen till psykologen för diskussioner. Vi hade ju egentligen vetat att något var annorlunda, men inte kunde vi ju ana att läget var såhär allvarligt. I mitt huvud hade inte en enda diagnostanke florerat. Mannen och jag diskuterade och kom fram till att om det var något av våra barn som hade något så var det Stella. För hon var både ljudlig, påstridig, envis, trotsig och motoriskt orolig. Simon var ju bara lite efter de andra, och pojkar brukar ju vara så?
Vi kom till psykologen. Hon träffade både Simon och Stella ett antal gånger. Sedan meddelade hon att hon inte behövde träffa Stella mer. Hon var frisk och smart, löd omdömet. Simon ville hon däremot fortsätta följa och evaluera. Detta gjorde oss lite perplexa, men vi var ju glada över att "bara" ett barn hade svårigheter. Dock trodde vi inte på henne, fullt ut.
De skickade Simon till talterapeut för evaluering. Tiden gick, och sedan fick han remiss år 2010 för evaluering hos ergoterapeut. Han började därefter gå där. Och fick även träffa neurolog. Samtidigt började Stella förskolan. Och hon var där skärpt, väldigt snabb med uppgifterna, men motoriskt orolig, lite bångstyrig. De kunde inte riktigt sätta fingret på det, men något var där. Då började det stora arbetet med att övertyga psykologen om att båda barnen borde utredas för sina koncentrationssvårigheter. Och för att hon inte hade sett något hos Stella ville jag att utredningen skulle ske på annan ort. Jag stred som ett djur i ett halvt år, tills jag med list och lite lekmanspsykologi fick min vilja fram.
Sedan fick vi vänta ytterligare 5 månader innan vi fick komma till huvudstaden för utredningarna. Simon fick 5 dagars utredning, Stella fick 3 dagar. Mer om dessa utredningar kan ni läsa i bloggen (maj 2011). Slutresultatet var ju att båda fick diagnosen ADHD. Eller ja, Stella fick ju inte den fullt ut, då hon har för bra koncentration. Vilket är tokigt, för det finns ju en diagnos i USA, ADHD med motorisk orolighet samt dålig impulskontroll. Och i årsskiftet 2011-2012 fick båda barnen börja ADHD-medicin, vilket har gjort all skillnad i världen.

No comments:

Post a Comment