Wednesday, 9 March 2011

Melatonin - Guds gåva till människorna

Jag brukar inte dra in Gud i diskussionerna, men nu är vi urlyckliga här. Vi fick förslaget att börja med melatonin för mellandottern direkt och inte vänta på utredningen.
Vår dotter har lidit av insomningssvårigheter i över 5 år (hon är 6 år nu). Hon har så mycket spring i benen, så hon upplever det svårt att varva ner. Varje muskel rycker och knycker när hon ligger. De andra två barnen somnar lättare. Men eftersom hon delar rum med sin bror, så försöker hon oftast aktivera honom för att inte behöva vaka ensam.
När brodern har somnat stiger hon upp och berättar om att hon inte kan somna. Eller ligger i sin säng och är förtvivlad. Ibland vakar hon till halv elva på detta sätt. Vilket såklart inverkar på sömnen samt hur utvilad (eller trött) hon är på morgonen.
Vi har försökt allt, från att aktivera henne mycket under en dag, bestämda kvällsrutiner, varva ner på kvällen osv.osv.
Men nu började vi alltså med melatonin. Och resultatet är över alla förväntningar. Hon blir trött en halv timme efter att hon tagit tabletten (man ser på henne att ögonlocken blir lite tunga). Hon ligger lugnt i sin säng, springet i benen är borta, hon somnar utan jobbigheter för henne själv.
Detta kommer att innebära en stor förändring till det bättre i hennes livskvalitet. God sömn -> Gladare barn.

Mer information om melatonin nedan.


Taget från sidan ww.sbu.se :

Kan melatonin användas för att behandla insomni/sömnproblem hos barn med Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder (ADHD)?


BakgrundMelatonin är ett kroppseget hormon. Dess utsöndring från tallkottkörteln är inblandad i regleringen av människans dygnsrytm och vaken-sömn mönster. Melatoninproduktion och insöndring ökar normalt med mörkret på kvällen och minskar med dagsljus.

Enligt en HTA från AHRQ [1], saknar melatonin effekt vid korttids behandling av de flesta primära sömnstörningar. Däremot finns, enligt denna översikt, vissa bevis för att melatonin är effektivt för korttids behandling av försenad sömnfas (Delayed Sleep Phase Syndrome, DSPS) hos barn och vuxna.

Barn med ADHD har en hög prevalens av sömnstörningar [2]. Ökad diagnostik av barn med neuropsykiatriska funktionshinder, bland annat ADHD, har lett till ökad förskrivning av melatonin till svenska barn under de senaste åren.

I Sverige fanns melatonin tidigare endast som licenspreparat. 2007 registrerades Circadin, vilket är en slow-release beredning av melatonin. Circadin är godkänt av Läkemedelsverket som läkemedel med ”modest effekt hos patienter 55 år och äldre med diagnosen primär insomni.”


Upplysningstjänstens svar
SBU:s Upplysningstjänst har endast funnit två randomiserade, kontrollerade studier över effekten av melatonin på sömnmönster hos barn med ADHD [3, 4]. Båda studierna var gjorda på fast-release beredningar och inkluderade 105 [3] respektive 19 barn [4]. I den större studien var inga barn medicinerade, samtidigt som alla barn i den mindre studien behandlades med centralstimulerande medel.
I båda studierna rapporterades minskad tid för insomnande i behandlingsgruppen (24 respektive 16 minuter) jämfört med placebogruppen. Den större studien rapporterade även ökad total sömntid i behandlingsgruppen (33 minuter) jämfört med kontrollgruppen. I studierna fann man dock ingen förbättring i beteende, kognition, livskvalitet eller ADHD symptom. Biverkningarna var fler i melatoningruppen men beskrivs som milda.

På Läkemedelsverkets webbsida står ”Övertygande bevis för effekt av melatonin på barn saknas. Läkemedelsverket anser att behandling av barn i första hand bör ske inom ramen för en klinisk läkemedelsprövning.”
(se vidare
http://www.lakemedelsverket.se/Tpl/NewsPage.aspx?id=7438).
Under hösten 2008 debatterades förskrivningen av melatonin och Circadin till barn och ungdomar i Läkartidningen [5-8]. Dessa artiklar utgör inte något vetenskapligt underlag men bidrar med mer information från Läkemedelsverket'

4 comments:

  1. Min son har fått Circadin förut, men nu ska han börja med Melatonin. Har hör att det är väldigt dyrt, men hittar det inte ens i FASS så jag kan kolla upp det. Hur mkt fick ni betala för er burk? Va skönt att det har hjälpt så bra! Hoppas på samma effekt här. Circadin fungerade inte så bra :/

    ReplyDelete
  2. Men det är ju fantastiskt!!

    Jag kan bara ana hur det måste vara både för henne o er, att hon har så himla svårt att somna!

    A har ju alltid varit Väldigt trött på kvällarna och på senaste tiden har han allt oftare somnat i soffan kring 19 (KAN ju bero på att han alltid vaknar när R går upp vid 06...o tidigare sov han till 07)

    HÄRLIGT!!!

    ReplyDelete
  3. Det kan du få ta med i merkostnadssumman, eller kanske omfattas det av högkostnadsskyddet. Men det får du kontrollera med någon som är mer insatt. Jag betalade 23 € för 100 tabletter (1 mg).

    ReplyDelete
  4. Ja Minks, det är helt otroligt. Och så inser man hur mycket tid och energi denna kvällsrumba har tagit innan. Och vad skall vi göra med all denna tid som vi sparar varje kväll?? Fniss, ligga och halvsova i soffan antagligen.

    ReplyDelete