Saturday 17 March 2012

Dag 4 dvs sista dagen på Habben

Idag var då sista dagen på Habben. Simon hade talterapeuten inbokad till klockan nio. Jag satt mig ner med hans egenvårdare och hon kom med vissa tips till hans förskola för samlingarna och matsituationerna.
Medan vi satt där så kom sonen förbi med talterapeuten i släptåg. Han sa att han skulle på toaletten, men efter en stund så kom han aldrig tillbaka. Då hade han låst in sig på toaletten och vägrade komma ut. Så över 3 dagar klarade vi oss utan en enda låsning. Och sedan blev det bokstavligen en låsning.
Till sist kom han ut när jag istället talade med talterapeuten. Sonen gick och leka med sin egenvårdare.
Sedan hade jag lite ledig tid innan stora mötet med tal- och ergoterapeuten, neurologen och psykologen.

Mötet förde med sig mest sådant som jag redan visste men även lite nytt. Lite kort:

- Kognitivt är sonen på åldersnivå
- Han brister i det sociala och att han är så egenkritisk, så han inte litar på sina kunskaper och det han kan.
- Hans terapier får fortsätta ännu i 1,5 år. Sedan avslutas de.
- Han får gå på förskolan i ett tilläggsår.
- Han har utvecklats så mycket med allt, så neurologen var av åsikten att hans diagnos F83 nog kan tas bort inom några år.
- Neurologen bekräftade att sonen har autistiska drag, men uppfyller inte diagnosen till alla punkter. Så den terapi som gynnar autister, kan gynna sonen. Dvs att vi övar att lära oss om miner, samspel, turtagning etc.
- Detta var troligtvis sista gången vi var på Habben, då vi nog tar det på hemmaplan framöver.

Så helhetsmässigt var mötet helt positivt. Efteråt talade jag ännu med kuratorn innan det var dags för oss att styra kosan hemåt. Sonen somnade i bilen och fick sig välbehövlig vila.

Väl hemma märktes det nog minsann, att hela familjen varit åtskilda. Sonen fick utbrott, storasyster försökte reta gallfeber på alla, och mellandottern fick bara spader. O ljuva hem.

Till sist somnade alla barnen. Mannen samt jag fick njuta av lite sushi och vitt vin och tala om sonen, Habben och allt annat som har hänt den sista tiden.

2 comments:

  1. Oj, du har mycket att smälta efter er lilla resa. Hoppas att allt hamnar på plats och att ni får det lugnare framöver.

    Cilla

    ReplyDelete
  2. Tack. Vi har det ju rätt lugnt redan här hemma. Ok, lugnt mot vad det har varit.
    Men allt ser rätt så bra ut inför hösten. Bara vi får behålla Simons assistent...

    ReplyDelete