Monday 5 March 2012

Presentation av barnen - sonen 6 år

Sonen har ända sedan födseln varit det lilla matvraket. Vid 5 månader så ammade jag honom ännu 14 gånger i dygnet. Hade tänkt helamma honom till halvt år, men då sa de på rådgivningen att det nog var bäst att ge honom fast föda.
Och den fasta födan har varit hans livslina sedan dess. Han älskar att äta, ofta. Tur som är, är han väldigt förtjust i grönsaker och frukt. Och han är smal nuförtiden, när han vad mindre såg han ut som en söt buddha.

Han var väldigt sen i utvecklingen. Vid 9 månader lärde han sig sitta. Vid 2-3 år talade han inte värst mycket, när han var 1-2 år så grymtade han och pekade för att få fram vad han ville. Hans tal är fortfarande lite otydligt, och det tar tid för honom att forma meningen för att få fram det han vill säga. Meningsföljden blir då en mindre viktig grej. När han blir uppspelt eller osäker, börjar han ibland tala sitt egna språk, en helt oförståelig rotvälska.

När han var 2 år gammal träffade han sitt livs första psykolog. Han gick där några gånger, och sedan fick han remisser till talterapi- och ergoterapiutvärdering. På basen av dessa började han sedan i ergo- och talterapi och där har han gått sedan dess.
Han utreddes alltså både i hemkommunen, sedan hos neurologen i grannkommunen och sedan på HAB. Han har diagnoserna ADHD samt F83 Specifika svårigheter i neurologisk utveckling som DAMP-typs helhet (ADHD, specifika språkliga svårigheter, oxkså med motorisk planering, koordination, visuomotorik osv.)

Men för att ha dessa svårigheter så är han i hemmamiljö förvånansvärt självständig. Han kan klä på sig själv, ta fram mat själv, äta den (det att man äter vid matbordet är lite gammalmodigt enligt honom). Sätta på tv, tv-spel, spela, rita, måla. Han kan leka ensam i långa stunder, helt nöjd.
Han älskar att klä ut sig. Han har många dräkter att välja mellan, han kan vara Ninja, pirat, riddare, kung, cowboy, superman osv.

Han är den av barnen som har mest behov av sömn. Och när han är trött, ja då klär han om till pyjamas och meddelar att det är sängdags. Även om vi skulle ha gäster. Och då meddelar han nog dem också att det är hög tid för dem att gå hem. =)

Han är oftast glad, i alla fall när hans grundbehov har ombesörjts och han är mätt, inte törstig eller trött.

Han älskar Starwars, lego, Alvin och gänget, Shrek, Blixten mc Queen. Och pga den filmen (Bilar 2) vill han åka med mig till Japan.

No comments:

Post a Comment